1

Helikopteres harcászati gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség tegnap Veszprém megyében, az újdörögdi gyakorlótéren, amely során megfutamították egy feltételezett hadúr seregét.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a látottak meggyőzték arról: a honvédség minden olyan képességnek birtokában van, amely szükséges a békeműveletekben való magas szintű részvételhez.

A gyakorlatban hat MI-24 harci helikopter és három MI-17 szállító helikopter vett részt, valamint egy különleges műveleti csoport és egy megerősített gyorsreagálású lövészszázad.

A harci szimuláció forgatókönyve szerint a katonák hírt kaptak arról, hogy egy nagyobb fegyveres csoporttal rendelkező hadúr szervezett támadásra készül a járási központban lévő nemzetközi segélyszervezet székháza és a lakosság ellen. A hadúr arra készült, hogy elrabolja a magas rangú nemzetközi tisztségviselőket és megbüntesse az együttműködő lakosságot. A katonák feladata az volt, hogy megvédjék a területet és evakuálják az embereket - közölték.

A mentést nehezítette, hogy az előzetes információk alapján a támadók sugárzó, úgynevezett "piszkos bombát" is bevethetnek a körzetben. A közlemény szerint már zajlott a lakosok és a tisztviselők kimentése helikopterekkel, amikor egy teherautón megérkeztek a hadúr emberei. A lövészek, két harci helikopter támogatásával tűz alá vették az előőrsöt, amelyet végül sikerült megsemmisíteni, az ellenséges főerőt pedig visszavonulásra kényszeríteni.

forrás: nol.hu

Azzal teljesen egyet értek, hogy bizonyosan fontosak ezen hadi gyakorlatok, de ilyen sztorival? Kinek lenne érdeke megtámadni a "járási központban lévő nemzetközi székházat" a közeljövőben? Főleg, milyen hadúrnak? Az egy dolog, hogy Afganisztánban vannak hadúrak, de itthon? Még félmilicista szervezetek is csak elvétve akadnak.

Azt is megértem, hogy valószínűleg a nemzetközi missziókra gyakorolnak, máshol a világban bizonyosan előfordulnak ilyen esetek. De mért nem "hazait" gyakorolunk?

Azért annak örülök, hogy sikerült visszaverni a támadást:D, mert ezzel bebizonyosodott, hogy hazánk hadserege felkészült és talpraesett MINDEN helyzetben.

Bár nem igazán értem a Honvédség működését. Jó, vannak gyakorlatok, illetve jópár külföldi misszoióban szerepelt vállal, de ezen felül a szerepe elhalványul. Jó, fontos a haza védelme, de jelenleg ki ellen? S ha lenne is ellenfél, megállnánk-e a helyünket a teljesen leamortizálódott gépi eszközeinkkel? Véleményem szerint nem... Sajnos, de ennek ellenére fenntartja az állam még a régi rendszert idézi hadsereg vezetőségét, igen költséges légierő flottát tartunk, amelyeket érdemben nem is tudom használtunk-e valaha (leszámítva az oktatást, bemutatókat, meg pár kisebb gép megnézését, mit keress a légtérben).

Mert ha még, azt mondanám, tartanának egy kutató-fejlesztő részleget (úgy tudom volt, de a nagy átalakítások fejében megszüntettek), ami esetlegesen pénzt is termelhetne. De nem. Itt nincsen semmi. Megint csak sajnos. Vélemény?

Újdörögdi Hadúr


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr481211709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2009.06.27. 14:06:35

Légierő flotta? A hasonló méretű európai államok légierejéhez képest röhejes méretű, messze van ez a flottától számban és erőben is...

Amúgy a gyakorlatot mintázó esemény könnyen előfordulhat, ha fokozódik a magyar katonai jelenlét pl. az afrikai missziókban. Persze nem magyar kopterekkel, lévén a technika elvesztése túl kockázatos lenne, de a közeljövőben nem elképzelhetetlen, hogy magyar lövészek hasonló műveletben vehetnek részt. (lásd pl. az ENSZ kongói szerepvállalását)
süti beállítások módosítása