0

"Az atomerőműben minden hibáért drágán kell fizetni - ezért fontos a folyamatos oktatás"

A minap olvastam a Népszabadság 2009.augusztus.1-i, "Hétvége" elnevezésű különszámában Ötvös Zoltán "Négy reaktor, egy szimulátor" cikkét, amely a paksi atomerőműben lévő szimulátorról szól 

Hihehetetlenül jó cikk, úgyhogy egy jó pont a szerzőnek. Már csak azért is, mert még nem is hallottam róla, hogy Pakson ilyen dolgok vannak:D

Hogy miért is kell oda szimulátor?

Egyértelmű, hiszen valós következmények nélkül lehet oktatni az energiát termelő kollégákat, és sok veszély helyzetet is lehet szimulálni, hogy ha esetleg beütne a kraft, akkor már a tapasztalat elvileg már segít elkerülni azt.

Másik ok: amikor megépült Paks, a volt szovjet tömbben oktatták ki az első kollégákat, de már akkor eldöntötték, hogy itthon is ki kell alakítani egy képzési központot, ehhez pedig egy szimulátor is dukál, ugyebár:D.

Ez annyira sikerült, hogy már az első kollégák is itthon fejezték be tanulmányaikat, az atomerőmű szimulátor viszont csak 1989-re készült el (1982-ben kezdte el azáramtermelést az első blokk).

Hogy mért csak ekkora készült el?

Mert közel öt millió dollárért vállalta a Nokia a szimulátor megépítését. Ez manapság is ér egy milliárd forintot bőven, tehát abban az időben ez igen is sok pénznek számított, főleg, hogy valutában kellett fizetni, és hát abból igencsak szűkösen voltunk. Fiatalabbak biztos hallottak már arról, hogy ekkortájt bizony nem ment csak úgy a valutázás (csakis schwarzban), hanem bizonyos összeget dollárban évente kaptak a kedves állampolgárok az államtól (értsd: kiválthatták forintért).

Szóval végül sikerült megegyezni, barter megállapodás fejében (alumíniummal, és a KFKI szakmai tudásával fizettünk).

De végül is elkészült, egy, az eredeti vezérlő teremnek pontos mása, ahol minden úgyanúgy működik, mint a valóságban.

Bár azért nem mindenható: emlékezzünk csak a 2003. áprilisi üzemzavara, amikor is a tisztítótartályban megszűnt a fűtőelemek hűtése, emiatt azok sérültek.

Aki egyéb izgalmas érdekességekre is kíváncsi (legyen), annak további jó olvasást!

Négy reaktor, egy szimulátor


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr701283397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása