0

Új innovációs fejlesztés a Bosch és Kandósok együttműködésében

 

Hatvan - Fejleszthetők-e az ember hibakeresési képességei? Képes-e egy berendezés vizsgáztatni? Lehet-e a gyártás során, egy futószalagon hibát szimulálni? A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. támogatása révén, az Óbudai Egyetem (Budapesti Műszaki Főiskola) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának hallgatói által kifejlesztett szimulációs gyártócella választ ad a kérdésekre.

A hazai mérnökképzés támogatásának keretében újabb innovációs fejlesztést hívtak életre a Bosch háza táján, műszaki hallgatók és fejlesztő mérnökök közös munkájának sikereként. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gyárának szervizes oktató- és vizsgáztató rendszerét az Óbudai Egyetem (Budapesti Műszaki Főiskola) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának hallgatói fejlesztették ki. Az Egyetem Műszertechnikai és Automatizálási Intézete a Robert Bosch Elektronika Kft.-vel kötött innovációs szerződés keretében alkotta meg a szervizes oktató berendezést, amely a közelmúltban átadásra is került.

Szervizes oktató -és vizsgáztató rendszer

 

„A közösen megfogalmazott feladat egy olyan gyártócella létrehozása volt, amely alkalmas minél többféle érzékelő, beavatkozó elem működésének bemutatására, valamint képes folyamatos edzésben tartani a berendezést használó tanulók, dolgozók szisztematikus hibakeresési képességeit. A berendezés számos elengedhetetlen a gyártási folyamatokhoz szükséges eszközt – központ PC vezérlőt, PLC vezérlést, továbbító szalagot, motorvezérlést, kommunikációs eszközöket ( CAN, RS-485, RS-232, TWI, Bluetooth) is tartalmaz.” – mondta el Dr. Sven Ost, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. Műszaki ügyvezető igazgatója.

Az együttműködésről Dr. Schuszter György az Óbudai Egyetem (Budapesti Műszaki Főiskola) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának rektora nyilatkozott: „Az anyagi feltételeket és a szellemi munka anyagi biztonságát a Bosch hatvani gyára teremtette meg, valamint hasznos információkkal, adatokkal illetve konzultációs lehetőséggel is segítette a közös munkát. A Főiskolán kiválasztott hat diák projektvezetőjükkel, Sándor Tamással, az Egyetem Műszertechnikai és Automatizálási Intézetének adjunktusának vezetésével, a legmagasabb nemzetközi színvonalnak megfelelően alkotta meg a szervizrendszert.”

Dr. Sven Ost, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a berendezést egy PC-n futó program segítségével az oktató különféleképpen el tudja rontani, a hibakeresést pedig a vizsgázó dolgozókra bízza, akiknek meghatározott idő alatt kell megtalálnia a gép hibáit úgy, hogy közben kézi vagy automata üzemmódban működteti a berendezést. A vizsgáztató program ez idő alatt rögzíti a helyesen, illetve helytelenül megtalált hibákat, és ennek megfelelően értékeli a dolgozó tudását, képességeit.

A feladat megoldásakor a műszaki hallgatók arra törekedtek, hogy bebizonyítsák: az elosztott beágyazott rendszerek is alkalmasak egy gyártóberendezés teljes körű működtetésére, rugalmas kialakítására, valamint szükség esetén a gyors átkonfigurálására is. Céljuknak tekintették azt is, hogy egy olyan beágyazott kártyarendszert alakítsanak ki, melynek segítségével a rendszer tetszőlegesen bővíthető, illetve rugalmasan kialakítható legyen.

„A hatvani gyár dolgozóinak munkáját nagyban megkönnyíti ez a berendezés, hiszen megvalósításával munkatársaink magas színvonalú szakmai továbbképzése vált valósággá, mely az innovációs technológia nemzetközi minőségét garantálja. Az elkészült berendezés alkalmas olyan gyártósori szervizes szakemberek oktatására és vizsgáztatására, akik e műszer segítségével elméleti tudásukat mostantól a gyakorlatban is kamatoztathatják. A rendszer a közoktatásban is jól használható, hiszen az új innovációs berendezés az elektronikával foglalkozó közép- és felsőoktatásban tanulók munkáját is segíti a jövőben.” – üdvözölte az együttműködés sikerét Thomas J. Schönenberg a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

A Bosch szervizes oktató és vizsgáztató rendszer megszületésénél ismét a piac és az oktatás találkozásának tökéletes példájának lehetünk szemtanúi.
 

Szimulációs program segít tanulni a hibákból


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr51706244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása