30

Nem tudom, elgondolkozott-e már valaki a következő felvetésen:

Amikor egy épület élettartalma végéhez közeledik, el kell gondolkozni azon, hogy mit tegyünk. Mert bizony magánkézben lévő háznál csakis az újabb önerő megszerzése után lehetséges az épületet újjáépíteni.

Ez még egyszerű kérdés, illetve a megoldás módja is magántulajdonban lévő házaknál (ha fájó is), de mi a kérdés magán -és önkormányzati tulajdonú társasházak esetében?

Ugye az ember megveszi álmai lakását egy társasházban, panelházban, és használja azt. De mi van akkor, amikor eljön annak az ideje, hogy az adott épület élettartalma lejárt, felújítani nem lehet. Le kell bontani.

Az bizonyos, hogy ha magántulajdonról van szó, a tulajdonosoknak kellene újrafinanszírozniuk az újjáépítést. De felmerülnek kérdések:

  • Egy érdekes jelenség, hogy az ember ingatlanba fektetett pénzének egy része egyszerűen eltűnik. Ehhez nem vagyunk hozzászokva, amit megveszek, az az enyém.
  • Ha lebontják az épületet, és nem vagyok képes újrafinanszirozni, akkor konkrétan nem lesz hol laknom, és elvesztem a befektetett pénzem nagy részét is. A telek ára (amin az épület állt) nem fogja fedezni egy új lakás vásárlását.
  • Az összes tulajdonos képes lesz-e újrafinanszirozni lakását, és mi a teendő, ha nem?
  • Az ingatlanpiac hatalmas kínálatot fog kreálni, főleg panellakások terén, szinte eladhatatlanok lesznek a túl öreg lakások, így a tulajdonos sok esetben meg lesz kötve.
  • Mekkora részt kell vállalnia az államnak az ebből származó károk enyhítésében, egyáltalán kell-e?

Hogy mennyire sürgető kérdések ezek, semmi sem bizonyítja jobban, hogy 772 167 darab panellakás épült Magyarországon, ennek közel harmada Budapesten (257 389 darab).

Ennek a mennyiségnek kétharmada 1970 és 1990 között épült (579 125 darab), és egy panelház várható maximális élettartalma (szerkezettől függően) 80-100 év.

A lakások fele (386 083 darab) 50-60 négyzetméteresek, és 1980-tól 2001-ig 46%-ról (355 197 darab) 94%-ra (725 837 darab) nőtt a magántulajdonú lakások száma.

Ha szétnézünk az Interneten, akkor láthatjuk, hogy az átlag négyzetméter ár körülbelül 179 255 forint (mintanagyság 20 darab, ennek kétharmada vidéki panellakás), és az átlag területük 52,28 négyzetméter.

Ha figyelembe vesszük a következő adatokat, akkor láthatjuk, illetve kiszámolhatjuk, hogy 2050 és 2090 között közel, mai értéken számolva közel 6-7 ezer milliárd forint értékű ingatlant kell újrafinanszirozni!

Ha egy kis jövőérték számítást is végzünk (3 százalékos átlag inflációt feltételezve), ez a szám eléri a

43 917 523 594 339 forintot,

az 159 700 085 798 eurót (275 forintos árfolyam).

Ha valós problémának tekintjük a fenti felvetést, akkor igencsak el kell gondolkoznia Mindenkinek, hogy mikor álljunk neki félre tenni pénzt.

Akkora összegről van szó, hogy ha most minden tulajdonos 170 000 forintot berakna, 10%-os tiszta kamatozású lekötött bankbetétbe, akkor az fedezné ennek jövőbeli költségét.

131 milliárd forintot elég lenne most félre tenni 10% kamatozású lekötésben, hogy 61 év ne okozzon káoszt a probléma.

Hogy ez kinek a feladata, kinek kell, vagy egyáltalán kell-e felelősséget vállalnia, az majd kiderül...

Hajrá!

 

A számolások alapja a KSH adatbankja. Az egyes viszonyítások, feltételezések miatt előfordulhat, hogy a megkapott összegtől nagyobb arányban fel- vagy lefelé elmozdul a valóság.

43 917 523 594 339 forint, a panel végen túl!


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr411362518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.11.09. 08:59:56

"egy panelház várható maximális élettartalma (szerkezettől függően) 80-100 év."

Én még 40-50 évet hallottam nemrég egy TV-műsorban, ami azt jelenti hogy a 70-es évektől számolva, hamarosan komoly bajok lesznek...

aesopus · http://blog.hu 2009.11.09. 09:01:02

elsősorban a lakók feladata
de sajnos a lakói-tulajdonosi hozzáálláson van a legnagyobb probléma. egy családi ház tulajdonos folyamatosan költ a házára (kénytelen, különben rádől, rászakad, lemállik stb)
a panellakó meg jó esetben fizeti a közös költséget és a felújítási alapot és csöndben van, amíg az ő lakásában nincs gond.

panelfelújítással (is)foglalkozom, és nagyon nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy a panelt is fel kell újítani, mert amortizálódik, leromlik. a delikvensek 90%-át nem érdekli, hogy néz ki a lépcsőház, a tető (ha nem a legfelső szinten lakik), csak működjön a lift és belépve a lakásajtón szép sárga legyen a fal.
de azzal már nem foglalkoznak, hogy a korlát kiszakad a lépcső mellett, a tűzgátak már nem tűzgátak, a gépészet még épphogy csordogál, a szomszéd lakásánál a fúgákon esik be a víz (nála még nem, ezért leszarja)
ugyanakkor a "csóró" panellakó az 52nm-es lakásához megveszi a lakás értékének a felét érő autót - hitelt nyögve.
de ha beüt vihar a házba, akkor várja szépen a segítséget önkormányzattól, államtól, istenektől...

smidgen 2009.11.09. 09:07:34

Ez ugyanannak a volt NDK-s panelek rémhíre, 10 éve ott is mrd*mrd euróról beszéltek, végül töredékéből kijött a felújítás, illetve megindult a tömeges kiköltözés, ez a probléma el is halványodott... ugyanez lesz itt is...
A belvárosi bérházak felújítása is mrd*mrd-ba kerülne, de ott lakók maguk kiköhögik vagy pályáznak a 10-30%-ra vagy elköltöznek vagy emelet kerül rá és az építettő egyben fel is újít.
Kár drámát látni ahol nincs is

soproni1 2009.11.09. 09:20:47

@smidgen:

szerintem is nagyobb a füstje.

Sokkal olcsóbb valamit felujítani, mint újat építeni .

Mi vacak tégla(társas-)házban lakunk, 1973-ban épült, drágább, mint a panel, de a lakó komfort ( cirkó, nedves fal )
rosszabb, mint egy lakótelepen. A fűtés meg csak akkor olcsóbb, ha 20 fokon fagyunk szét. Az egyetlen változás idén, hogy felkentem a belső falra ezt a nano technológiás falfestéket ( nansulate-t ) és 2 fokkal melegebb van ugyanakkora fűtés mellett. Ezeket a modern technológiákat a lakótelepeken is lehetne alkalmazni, a költsége sokkal kevesebb, mint a hungarocell-é. Igaz, a hatás csak kb. 20 nap mulva jelentkezik, de csak 2000,- Ft / nm az anyag, 1 óra alatt fel lehet festeni a falra ( csak a hideg felületre kell).

Szerintem nem nekünk kell felfedezni a kanálban a mélyedést.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.11.09. 09:26:42

@aesopus:
Az emberek felelőtlen része tényleg lesz*rja, aki meg azért lakik panelben, mert nem volt módja másra, és még fizetni is hajlandó lenne, nem tud előre lépni.
Az utóbbi időben ráadásul garázscégek is rákaptak a panelfelújítási üzletre, amivel csak a népet hergelik, lehúznak, miközben semmiféle garanciát nem adnak a 20-30 éves szerződésekre...

@smidgen:
Elsősorban nem pályázati úton kellene a dolgokat rendezni, bár a belvárosi házak esetén sok helyen a műemlékvédelem is játszik, de a panelek esetén a finanszírozási formák biztosításával, kedvezményes, vagy hosszú lejáratú hitelekkel egyszerűen elérhetővé kellene tenni a lakóknak az öngondoskodást.
A lakók jelentős része szeretné a felújítást, de a panelek egyre több lakását vásárolja meg a helyi önkormányzat, mely nem hajlandó a felújítások önrészét megfinanszírozni, így egy ház a fizetésképtelen lakókkal és az önkormányzat spórolásával képtelen lehet összehozni egy 80%-os szavazati arányt, mely a munkákhoz szükséges.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.11.09. 09:33:04

olyan mértékű erőforrás-pazarlás, ami 20. században folyt, nem lesz még egy. lejjebb engedjük az igényeinket. jót tesz.

gramercy 2009.11.09. 09:39:18

a közös költség (ami legtöbbször a folyó kiadásokra megy el és alig halmozódik) mellett kötelezni kellene minden társasházat (paneltól lakóparkig) hogy a lakók a havi befizetésekből felújítási alapot is képezzenek

tfh. bármely épületet 50 évente kell felújítani
tfh. ez az épület értékének 25 %-a
ekkor évente a lakóknak összesen az épület értékének 0,5 %-át kell félretennie, ami havonta 0,04%

ha ezt ma egy 20 milliós panellakásra kiszámoljuk, akkor havi kb. 8.000 forintot kapunk...

ennyi volna a történet, ezt hasonlítsuk például egy tipikus telefonszámlához...

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.11.09. 09:43:15

@Gery.Greyhound: a beton az élettartama a 80-100 év, utána szétmállik, egy ház esetében ez nyilván kevesebb, de azért nem esik a felére.

@aesopus: sajnos ez nagy igazság, a közös költségnek nyilván tartalmaznia kellene mondjuk évtizedenként egy nagyobb felújítást - persze ez csak akkor működne, ha lenne erre tisztességes háttérrendszer. valahogy úgy képzelem el, hogy van egy nagyon hosszú távú panelprogram, amibe minden lakó minden hónapban befizet egy szerényebb összeget azért, hogy 10 évente egyszer nagygenerálozzák a ház egyes részeit.

a ház eldönthetné, hogy a szigetelést csinálják meg, a víz/gáz csőcseréket, elektromos hálózatot, lépcsőházat, liftet stb.

ami szerintem nagy baj, hogy sokszor néhány lakón múlik egy felújítás, pl egy belvárosi bérházban lakó ismerősöm mesélte, hogy azért nem sikerült felújítani a házat (pedig ráfért volna a szigetelés, fronton, tűzfalon egyaránt, kábel és csőcsere, gangfelújítás, gyakorlatilag minden), mert egy lakó megvétózta a padlások beépítését, amiből finanszírozni lehetett volna a felújítást.

Janovszki Zsolt 2009.11.09. 09:44:53

Hát ez jól hangzik : 10%-os tiszta kamatozású lekötött bankbetétbe
Ugye 2014-ben euró, ott meg a 4-5% a maximális elérhető kamatráta bankbetétben...
Amúgy meg a panelek ára ahogy közeledik az életciklus vége le fog esni. Addigra (merthogy a földgáz pl. véges erőforrás, így a távfűtés is) amúgy is olyan drága lesz a rezsije, hogy kérni fogják a tulajdonosok, hogy bontsák le, és lakhassanak egy újonnan épített, takarékos házban a korábbi rezsit lakbérré konvertálva. Tulajdonuk nem lesz (amúgy sem volt, mert elértéktelenedett), de lesz hol lakniuk, pont mint előtte.
Szerintem :)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.11.09. 09:45:35

@gramercy: na ezt jó látni, hogy nem csak én gondolom így :)

ursus artos 2009.11.09. 09:55:00

A tízemeletesek visszabontása a hetedik emeletig további tízéveket éveket jelentene.

Mezőbándi 2009.11.09. 10:12:32

@darthwalk: "valahogy úgy képzelem el, hogy van egy nagyon hosszú távú panelprogram, amibe minden lakó minden hónapban befizet egy szerényebb összeget azért, hogy 10 évente egyszer nagygenerálozzák a ház egyes részeit."

Azert nem biztos, hogy ezt minden lako ki tudja gazdalkodni. Akara mar +8000 forint is gondot okozhat.

A masik fele pedig az, hogy egy ilyen program bevezetese ugyan a jovoben csokkentene a panel elertektelenodeset, viszont a jelenben megnovelne! Aki nem azert vesz panel lakast, mert evtizedekig abban szeretne lakni, az arra a par evre olyat fog keresni, ahol nem kell plusz koltsegeket fizetnie.

Es ki az a marha, aki evtizedekig panelban akar lakni? Ha valaki fiatalon vesz, az par ve mulva szeretne csaladi hazba, vagy lakoparkba koltozni. Ha valaki idosen vesz a csaladi haza helyett egy kisebb panel lakast, valszeg az sem mind tervez nagyon hosszu idore.

Igy ott csokkennenek a lakasok arai, ahol ilyen programot bevezetnenek. Es mivel alig nehanyan tekintik eletuk vegleges otthonanak a panelt, nem akarnak olyanba olni penzt, ami majd legfeljebb masnak fial eredmenyt.

Ronald 2009.11.09. 10:17:56

.
Ízléses a háttérszíne a posztnak - majd kérném a szín-receptet.

És milyen remekül olvasható a vékony, fekete betű a majdnem sötétkék alapon - gratula hozzá.

Gondolom, hogy sokáig tartott ezt így összehozni...hacsak nem valaemlyik celeb-stylist adta a szín-tanácsot.
.

Xmas 2009.11.09. 10:24:42

Ez a bankbetétes számolgatás hülyeség. Az is, hogy az inflációval növelt érték van kiemelve. Mivel az olvasó alapvetően jelenértékhez fog viszonyítani, ezért csak sokkolásra jó az inflációval növelt érték.

Sokkal értelmesebb, ha a jelenértéket elosztod a kritikusnak mondott 40 éves időszakra.

yafet 2009.11.09. 10:26:01

Ahol a hungarocell jelenti a felújítást és azt is vérre menő vitákon kell kiverekedni, ott nem hiszem, hogy lehet távlatokban tervezni /villany, víz, távhő vezetékek cseréje, szellőztetés, nyílászárók, liftek stb/

kewcheg 2009.11.09. 10:34:50

A társasháznál-mint jogintézmény-elcseszettebb tulajdoni formát még nem látott a világ.Ezt nem lett volna szabad engedni.Meg kellett volna maradni az ántivilágban megszokott "bérház" formátumnak, ahol a lakók tudják-érzik hogy a "bérleményük" nem saját, ezért lényegében kényszerítve lettek volna arra, hogy keressenek és találjanak saját tulajdonú -önálló házat, vagy akinek az megfelelt, az használhatta volna életfogytig a bérleményt.Bár az is igaz, hogy a 90-es évek elején a legtöbb akkori lakó jelképes összegért jutott tulajdonhoz "bérházban".Ezeknek az árrobbanása pedig különböző okokból kifolyólag kb. 2000-2002-ben tetőzött.
Visszatérve a társasházhoz, jól írta valaki hogy ha a nagy egészben lévő kis rész csak a tulajdona , akkor a legtöbb "lakós" még az ő tulajdonát határoló külső falat is leszarja, lévén hogy annak a külső síkja már megint közös.Ezeknek törvényszerűen ki kell halniuk záros határidőn belül, szerintem hatósági eszközökkel is kényszeríteni kellene a "kényelmesebb " tulajokat, mondjuk 50.-ik életév alatt, hogy valamilyen formában készüljön fel arra, hogy x. időn belül el kell majd hagynia valszeg ingyen a megszokott kis odúját.Persze aki aktívan gondoskodik a jövőjéről, annak az állam is hozzátehetne mondjuk x. pénzt a takarékosságához mintegy kártalanításként.

Rob67 2009.11.09. 10:40:25

Mekkora részt kell vállalnia az államnak az ebből származó károk enyhítésében, egyáltalán kell-e???
Ekkora barom mondatot ecsém!!
Most akkor mi a franc van a magántulajdonnal?
Vagy csak addig magántulajdon amíg nincsen baj?
Ezen az alapon megérkezhet minden - nem panel - tulajdonos is.
Végeredményben minden szarért az állam álljon helyt?
Nem kell venni, elég bérelni és akkor nincsen ilyen gond.
Vagy ha veszel akkor TE vagy a tulajdonos, az úr, a góré, stb.
Ennek minden pozitív és negatív oldalával.
Na bassz, kiakadtam.

nyalifalibiszibaszi 2009.11.09. 10:48:12

@aesopus: a lófasz a seggedbe, hát gondolod, hogy ha az ember megengedhetne magának valami mást is a panel helyett, akkor nem arra költené a pénzét? Leszel szíves nem általánosítani, ha panellakókról van szó, hidd el, én is sokkal szívesebben újítgatnám fel x évente a saját kertes házamat, te barom.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.11.09. 10:48:54

@Rob67:
Egyértelmű! Az államnak nem kell segíteni, csak megfelelő körülményeket (jogi) teremteni, hogy ne hiusuljanak meg az állagmegóvó beruházások. Mint fentebb írtam, sokszor az önkormányzat (állami intézmény ugye...) lehetetleníti el ezt a folyamatot, ami viszont nagyon nem jó...

Hz 2009.11.09. 10:52:02

@nyalifalibiszibaszi:
Bullsit!
A panel alapjában véve nem olyan gáz.
A probléma a lakókkal, és a társasházi törvénnyel van, mint már írta is valaki.

AmonShi 2009.11.09. 10:57:46

a közös költségbe való beépítésre csak annyit, hogy pl Bp-en elég sokan laknak albérletben ilyen, a jövőben felújításra váró lakásokban. na most akkor ők fizessenek plusz egy havi tízest azért, hogy a tulaj 30 év múlva majd felújíthassa a lakását? mert azért azt elfelejthetjük, hogy a tulajdonos ezt a költséget nem hárítaná át a bérlőre... csak egy gondolat volt. uff.

Ipari-antidepresszió 2009.11.09. 10:58:35

A Fundameta lakáskassza évi 10% hozamot biztosít állami támogatások révén és lakáscélú kiadásra költhető. Havi húsz ezer forint befizetése esetén az állam évi 72 ezer forint támogatást ad. Van panelprogram, ahol az állam fizet 1/3-ot vagy mennyit az összes költségből.A távhő áfája 5%-ra csökkent. Tulajdonképpen miről beszélünk? Egy csomó panel már fel lett újítva...

Taxomükke (UK) 2009.11.09. 11:05:05

Amikor majd ha az én családi házamat kell felújítani, pontosan hová fordulhatok állami és/vagy önkormányzati támogatásért?
Nincs több kérdésem.

Bambano 2009.11.09. 11:17:15

@aesopus: a hozzád hasonlók miatt meg az önkormányzatok kapzsisága miatt tart ott a panelprogram, ahol. Nálunk is aggitált a közös képviselő, hogy csináljunk panelprogramot meg felújítást meg mindent, utána a kapzsi vállalkozók miatt kihoztak olyan végösszeget, amit értelmes ember nem tud felvállalni. Ezek után jött az éhenkórász rablóbanda az önkormányzatoknál, ahol a büdös tahó tolvaj parasztja kitalálta, hogy azért, mert az önkormányzat hozzájárul pár fillérrel a felújításhoz, onnan kezdve csak az ő általa felbérelt rabló tahó vállalkozóval lehet megcsináltatni a felújítást, amitől minden majdnem kétszer drágább lesz. És akkor még nem beszéltem a tolvaj közös képviselőkről, akik mindent jó előre lezsíroznak, intéznek. így sikerül a legdrágább hitelt felvenni az egészhez, nyilván zsebbe megy az irgalmatlan nagy "sikerdíj". És itt 120-150 misikről beszélünk, amit hitelként fel kellene venni, ebből csak 2% sikerdíj is három misi.

És mivel az egész panelprogram arról szól, hogy ki mit tud lopni belőle, így kijönnek olyan árak a végére, hogy ha 25 évig fizeted a hiteleket, akkor nullás lesz a projekt, vagyis egy büdös fillért nem takarítasz meg azáltal, hogy csökken a fűtésköltséged, stb. stb. mert elviszi az önkormányzati hiteltörlesztés meg a rabló vállalkozók.

Minket is aggitáltak hetekig, utána oltári meglepődés volt, hogy matematikus módon leírtam a helyzetet és utána elküldtem mindenkit a jó büdös kurva anyjába.

Szakadjon rám a panel, akkor se fogok 25 évig önkormányzati tolvajokat meg rabló vállalkozókat pénzelni. Tessék csinálni olyan pénzügyi konstrukciókat, ami nem arról szól, hogy elvesszük az utolsó fillérjeit is a lakóknak és akkor lesz panelprogram meg felújítás. Így csak az lesz, hogy elzavartuk a közös képviselőt a rákba, hülyítsen másokat a lopási ötleteivel.

Nem szoktam ennyire kiakadni internetes fórumokon, de amit a panelprogram címszó alatt csinálnak, az sima mezei RABLÁS és ennek megfelelően pofánverés a jutalma.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.11.09. 11:37:27

@Bambano:
Van benne igazság.
Nálunk egy olyan céggel való szerződéskötésre akart rávenni a kk, akinek állítólag van egy vidéki projectjük, referenciaház, meg miegyéb... Mondtak egy baráti törlesztőrészletet, meg fenntartási költséget, és hogy mi foglaltatik a dologban...
Elsőre nem is volt rossz ajánlat.
Aztán kérdeztünk.
A felsorolt felújítások és szolgáltatások nekünk nem jártak volna, csak a referenciaháznak. 2 héttel később már bankváltásra hivatkozva meg nem nevezett magasabb törlesztőrészletről volt szó, a szerződés tervezetét pedig üzleti titokra való hivatkozással a lakók nem nézhették meg.
A cég honlapja egy 5 perc alatt összedobható förmedvény, ráadásul gmail-es elérhetőségekkel. Igen komoly cégre vall.

Felújításra szükség lenne, pedig még nem is a legrosszabb állapotú panelről beszélünk, de nagy megkönnyebbülés volt, mikor közzétették, a dolog meghiusult.

Bambano 2009.11.09. 11:46:01

@maxt: aki azt mondja, hogy nem nézhetsz meg egy szerződéstervezetet, amit végül te fogsz kifizetni, annak még a szomszédja is hülye.

aesopus · http://blog.hu 2009.11.09. 13:38:45

@nyalifalibiszibaszi: kedves nyalifali
mint írtam, felújítással foglalkozom, de nem vagyok érdekelt abban, hogy valaki felújítsa, csupán a háttértevékenységet folytatok.
viszont nagyon sok lakógyűlésen részt vettem. és tény, hogy nem a legcsóróbbak akadályozzák a panelprogramot, hanem a kicsit pénzesebb de beleszarok tipusú emberek.
bambano
nyalifali, a hozzászólásod stílusa nem egy mértéktartó és takarékoskodó panellakóhoz illő. ezt a stílust egy kicsit lejjebb kell keresni (>20iq)
de aki megvesz egy panelt, annak gondolkodni kell azon is, hogy azt bizony el is kell tartani.
a gyereket sem azért csinálja az ember (nagy része), mert az a három másodperc fasza, hanem hogy azt eltartsa. fodrászhoz is elmész, fogorvoshoz is elmész, meg az autódat is szervizeled. a lakás is igényli kivül-belül a felújítást.

@Bambano: nem ismerem a hozzám hasonlókat, mert nem hasonlítanak hozzám. bizonyára van olyan önkormányzat, amilyet leírtál. ahol én jártam, úgy tűnik gazdag önkormányzatok vannak, ott nem ez működik. sőt, azt látom, -most hogy válság van, így fokozottan - hogy a vállalkozók inkább leszorítják az árakat csak kapjanak munkát. itt náluk az ország közepén kőkemény verseny van (persze a teljes tisztességet sajna itt sem lehet megtalálni)

kiszámoltuk, hogy az itteni fűtési díjakkal kb 90, azaz KILENCVEN év alatt térül meg egy ilyen beruházás (nagyvárosokban ez kb 25-35 év). ezt elmondtuk a lakóknak. ennek ellenére nagyon sokan mégis elkezdték. mert bár a felújított panelnek közel sem megy fel olyan mértékben az ára, mint amennyit beleöltek, de a mellette lévő lepukkantnak viszont jelentősen csökken...
engem kurvára nem érdekel, ki hogyan újítja fel a paneljét. ő dolga. viszont azt látom, hogy ezek bár szerkezetileg jó állapotban vannak, hőtechnikailag, gépészetileg rossz, tűzvédelmileg viszont katasztrófális állapotban vannak. és sajna ez utóbbiból láttunk mostanában híreket a tvben...
az viszont kurvára zavar, amikor az adófizetők pénzéből akarják kárpótolni a lakókat, mert ők nem tettek semmit a felújítás érdekében (vagy baszak műszaki ellenőrt fogadni a felújításhoz)

Janovszki Zsolt 2009.11.09. 15:57:28

@Bambano:
ezt írod: "utána a kapzsi vállalkozók miatt kihoztak olyan végösszeget, amit értelmes ember nem tud felvállalni."
Aki hagyja, hogy a közös képviselője - akit ugye a társasház fizet! - megvezesse, az meg is érdemli, baker piacgazdaság van, ezer meg egy közös képviselőből lehet választani. Van megbízható vállalkozó is, csak meg kell találni. Le is lehet alkudni az árat, csak kitartónak kell lenni. Mi játszóteret akartunk a társasháznak, fél évig tartott, de nem vertek át, sőt nagyon kevésből nagyon szuper lett. Persze, ha a közös képviselőn múlt volna, már a lakógyűlésen elhasal a sztori.
Vannak zsiványok, akiknek ha bedőlsz, az kizárólag a te bajod, ha meg tulajdonosként nem képviseled a saját érdekeid, az szintén kizárólag a te bajod. Ennyi.
Zs

tordav · http://szimulacio.blog.hu 2009.11.09. 20:22:42

@Rob67:

Erről csak annyit, hogy a tiszai árvíznél is az ártérben építkezett okos lakóknak az állam nyújt segítséget.
Hiába a magántulajdon, ha mindig nyújtjuk állam bácsi felé a markunk;)
süti beállítások módosítása