1

Bábu leszel vagy kulcsjátékos?

A kérdés aktuális. Különösen a kapitalista modelt követő világgazdaság válságának közepén, amikor a rendszer létjogosultsága kérdőjeleződik meg és alternativák bukkannak fel (akár a  múltból is, lásd a Marx könyvek újjáéledő népszerűségét a németeknél).

Liska Tibor Szakkollégium lelkes BME-s diákjai elhatározták, hogy a valóságban is kipróbálják névadójuk Ökonosztát nevet viselő alternatív gazdasági modelljét. Nem kis fába vágták a fejszéjüket! Egy tábor keretein belül 100 diák vághat bele az önálló vállalkozásba egy irányított szimulációs világban: ez a LisKaLand.

Az Ökonosztát modell megértése után a táborba érkező diákok bele is vághatnak a vállalkozásba. A kezdeti módszer önmagában érdekes, a privatizációnak is így kellett volna történnie anno: az "állam" szolgálaltó egységeit (a táboron belül mindent: az ágyakat, a mosdót, a focipályát, a büfét, az ebédlőt, a takarítást, az esti bulit, a koktélbárt...még a masszázst és a vízipipasarkot is, hallod!) lehet licitálás során megszerezni, a kezdeti tőkénk felhasználásával. Monopólium tiltva, bérleti díjat fizetni kell és a vállalkozásra bármikor más is licitálhat. Szóval nem lehet egy jó lépéssel bebetonozni magad a tutiba!

És még: előadások, személyiségfejlesztő tréning, bankszimuláció, koncertek, ...

Kedvet kaptál? Én igen.

 

Játssz komolyan! - LisKaLand


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr441164202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francoisss 2009.06.07. 14:20:19

Nagyon jó írás. köszi :)

Különösen tetszik a privatizációs rész.

ja és:

liskaland.blog.hu/
süti beállítások módosítása