0

Két tényező, a tudományos menedzsment közeledése a mérhetőség felé illetve a számítástechnika széleskörű elterjedése befolyásolta a menedzsment játékok terjedését. Éppen ezért a legtöbb játék modell alapú lett (számítógépes háttér miatt), és sok, különböző típusú szimulációt fejlesztettek ki.

Modell alapú játékok

Egy vagy több vállalatot és annak piaci, társadalmi környezetét modellezi. Matematikai függvények írják le a vállalati és piaci szerkezeti összefüggéseket. A résztvevők, játékosok az előzetes forgatókönyv és a megadott adatok alapján tudnak stratégiát alkotni, és ezt az egymást követő időperiódusokon át valósíthatják meg. Közben nem csak a szabálykönyvre lehet támaszkodni, hanem a jelen lévő, a játékot irányító- és levezető oktatóhoz, játékvezetéshez, trénerhez intézett kérdésekre adott válaszokra is.

A valós idejű, vagy közvetlen, interaktív szimulációknál a résztvevők azonnal megkapják döntésük eredményét, ezáltal nem csak aktivitásuk nő, hanem az aktív tanulást is elősegíti.
 

1. táblázat - Az üzleti szimuláció típusai és azok jellemzőik

Típusok

Jellemzők

Funkcionális

Egy-egy területre koncentrál, mint marketing, sales, termelés, pénzügyek.

Általános

A cég összes területét bemutatja, a stratégiai szerkezetét vázolja fel.

Nemzetközi

Nemzetközi kapcsolatokat szimulál, mint például a pénznemek közötti átváltási arány, vagy a termelés-kihelyezés külföldre.

Ipari specifikus

Egy speciális iparágra koncentrál, mint pl. telekommunikáció, kórház, autóipar.

Forrás: dr. Kiss Tibor Ph.D. (1997) alapján [3.]

Az általános szimuláció típusoknak több alosztálya is van, ezek a következők:
• Totális: egy szervezet teljes, részletes szimulációja.
• Stratégiai: egy szervezet és ahhoz tartozó piac hatékony és stratégiai fejlesztése.
• Taktikai: egy szervezet különböző funkcióinak kölcsönhatásaira, irányítására, hatékonyságnövelésére, belső műveleteire összpontosít.
• Üzletértékelés: az üzleti élet működését mutatja meg a szimulációban résztvevőknek.
 

Üzleti szimulációk típusai és azok jellemzői


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr96866191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása