0

Sajnos a szakirodalomban kevés forrásra lehet találni a szimulációk történetével kapcsolatban, de nem is kell keresgélni, hiszen elég, ha belegondolunk abba, hogy már az ókorban is a valóságot modellező terepasztalon próbálták a hadvezérek levezetni, hogy az egyes döntéseik (egységeik mozgása) milyen reakciót válthatnak ki az ellenfél részéről, mit lépnek Ők, és erre mi legyen a következő lépés. Le tudták „játszani” a csatákat, háborúkat.

A I.-II. Világháború alatt is használták ezt a módszert, kiegészítve a modern kor vívmányaival, az adott döntés eredménye például különböző kommunikációs csatornán keresztül kis csúszással már értékelhető is volt, így a következő lépés meghozatala előtt számos további stratégiai lépést lehetett kidolgozni.

A számítástechnika megjelenése a szimulációkban a II. Világháború idejére tehető, feladata a lövedék röppályának modellezése, számítása volt, tehát az eddigiekhez hasonlóan, ez is hadászati célokat szolgált.

Az üzleti játékok főleg az Adling-módszeren és az AMA1 által kifejlesztett módszeren alapultak, és 1958-ban már egy IBM 650-es számítógépen mutatták be az első AMA alapú szimulációt.

Magyarországon a felsőoktatásban és a vezetőképzésben az 1960-as, illetve az 1970-es évektől kezdődően, a gyakorlati területeken pedig az 1990-es évek első felére tehető az üzleti szimulációk megjelenése. Többségében a külföldről importált fejlesztéseket adaptálták a hazai viszonyokra, de már ekkor is lehetett hazai fejlesztésekkel találkozni.
 

A szimulációk története dióhéjban


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr12866169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása