0

A szimuláció készítésekor jelentkezik a komplexitás problémája: nagy kérdés, hogy a modell inkább valósághű vagy inkább kezelhető legyen-e.

Ha nagyon valósághű, de a játékosok számára nehezen kezelhető szimulációt alkotunk, az a résztvevőket elbátortalaníthatja, aminek a következménye a bizonytalanság lehet, és ez gátolhatja a tapasztalatszerzést. A szimuláció, modellezés lényege pontosan az, hogy a legfontosabb tényezőket, és ezek kapcsolódási pontjait átláthatóan, jól értelmezhetően határozzuk meg.

Viszont ha könnyen kezelhető, kevésbé valósághű lesz, nem lesz eléggé komplex, akkor a résztvevők számára nem tud elég kihívást jelenteni, és érdeklődésük hamar lecsökken. Komolytalannak érezhetik a képzést, de a játékvezetés számára könnyű feladattá válik a szimuláció levezetése.

Az üzleti szimulációk egyik fontos feladata, hogy megtanítja a szimulációban résztvevőket a kapott információk szűrésére. Különbséget kell tenniük a fontos és a kevésbé fontos tényezők, információk között, ez már csak a korlátozott döntéshozatali idő miatt is fontos. A legfontosabb információk kiemelésével a játékosok számára kezelhetőbb lesz egy adott szituáció.

A komplexitás problémáját úgy kell megoldani, hogy a résztvevőket ne zavarjuk össze, de próbáljuk meg a valóság minél pontosabb leképezését. E nélkül a játékosok figyelmének lekötése nem lesz egyszerű feladat.

Megoldás lehet, ha olyan szimulációt készítünk, ami kezdetben egyszerű, könnyen megérthető, de a játék során fokozatosan mind több elemet (újabb információk, döntési lehetőségek, tényezők, vagy a meglévők változtatása) vonunk be. További megoldás lehet, ha egy felkészítő programot vagy egy tesztfordulót biztosít a játékvezetés a résztvevőknek.
 

Komplexitás


A bejegyzés trackback címe:

https://szimulacio.blog.hu/api/trackback/id/tr3866164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása